вторник, 20 февраля 2018 г.

Круглий стіл на тему "Як побудувати діалог між громадою та поліцією"

Тетяна Герасимова, керівник «Центру правового моніторингу Гідність» (http://gidnist.org.ua/) зібрала у "Терміналі 42"  представників поліції м. Одеси, громадських активістів, громадських спостерігачів, журналістів для участі в «круглому столі» на тему: «Уроки Літнього театру: як побудувати діалог між громадою та поліцією?», щоб обговорити проблеми взаємодії між учасниками мирних зібрань і поліцією на прикладі подій в Літньому театрі 18.11.2017 р. 

- Ми досі розсьорбуємо наслідки зіткнень в Літньому театрі восени минулого року, коли мирна протестна акція одеситів переросла в побоїще. Троє активістів є підозрюваними у кримінальній справі. Збуджено кримінальне виробництво за фактом побиття поліцейським одного з учасників протесту. І досі залишилося багато питань без відповіді. Хто і для чого насправді спровокував безлади? Чому 18 листопада минулого року не спрацювала нова поліцейська тактика "поліції діалогу", яклю наші поліцейські добре володіють завдяки численним тренінгам європейських партнерів? І головне - що потрібно зробити, щоб подібне не повторювалося?
Присутні також фахівці Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС), яка надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки заходів з реформування згідно зі стандартами ЄС та міжнародними принципами належного врядування та дотримання прав людини. 

Важлива новина: в структурі одеської поліції створена та 8 листопада 2017 р. презентована діалогова група (41 співробітник), завдання якої - налагодити комунікацію з організаторами та учасниками мирних зібрань з метою запобіганню насильства (https://youtu.be/Ee-fd_HXxS0 ). 




На фото: Кристина Мажай, Тарас Шуляк (діалогова група) та Юлія Сербіна (КМЄС)

Розвиток поліції діалогу стане одним з важливих напрямків діяльності КМЄС в Одеській області.
Для учасників «круглого столу» був презентований звіт з цікавого фокус-групового дослідження по темі мирних зборів і поліції діалогу, яке на початку року провели серед одеситів, що підтримують міську владу і мера, і тих, хто налагоджений проти мерії і її керівника.  Досліджували думки 32 одеситів віком від 25 до 60 років (4 фокус-групи) про події в Літньому театрі. Лариса Вірніна (https://www.facebook.com/larisa.virnina), директор  дослідницької компанії "Моніторинг" розповіла про думки, висновки та пропозиції  «активних» та «обережних» одеситів.  Звіт вже опубліковано окремою брошурою та буде розміщений на сайті gidnist.org.ua.
Обмін думками учасників зібрання про діалог між громадою та поліцією був тривалим і компетентним.  


Відео - фрагменти дискусії:

1 комментарий:

  1. https://www.radiosvoboda.org/a/28837774.html Поліція діалогу працює на мирних акціях, доки вони мирні – Гулевич

    ОтветитьУдалить